NUKI 1.2

От близо година не бях работил по демочето ми NUKI. Днес ми остана време да пооправя нещата защото имаше доста неща които не си бяха съвсем добре. Добавих малко нова функционалност. Пренаредих кода, с повече функции така го скъсих и стана по прегледен.

Основната нова функционалност която вкарах е signal trap-а. В някои момент както си върти демона dreambox приемника решава да го убие и по този начин спиря мониторинг процеса ми, което само по себе си е доста неприятен момент. А няма как да разбера какво се случва тъй като мястото за логове е безбожно малко и трябва да правя правя сложни схеми с мрежови споделяния с които не ми се занимава. В обши линии signal trap-a е приятното свойство на bash скриптовете да прихващат сигнали от изходи или такива подадени им от kernel-a чрез kill да речем 😉 и по този начин можем да предотвратим някои от незабавно последващите събития. Само да вмъкна че SIGKIL или kill -9 не може да бъде прехванат и предотвратен, така е по дизайн в ядрото. То терминира директно подадения му PID. Сега и съответния код


#trapping signals I know -9 dosent work but we try it just in case ; )
trap on_exit 0 14 1 2 9 13 15 6 8 4 3 11 5
on_exit () {
make_debug 10 #unexpected error
#reboot now if we hawe trapped signal
reboot -d 0
exit 0
}

Първия ред ни декларира какво действие да се предприеме и при кои сигнали ще прихващаме повече за сигналите man signals 😉 В случая мен тези ме интересуват. Както се вижда водят до една проста функциика която прави дебъг съобщение и рестартира приемника. Несъм обеден, че ще доведе до резултата които очаквам, понеже мисля че всичко което пречи е избива с kill -9 но нищо не пречи да се пробва.

Другите кардинални промени са функциите повечето неща които се повтарят от кода ги наблъсках в функции, че беше малко неприятен за гледане не, че сега е де 😉 Имах една лека драма с return в bash-а – сложих си return в една функция и очаквам поведение като всички други познати ми езици за програмиране, но се оказа че return връща само integer стойности и то максимум 2 😀 а аз исках да ми върне string. Настана една грозна свинщина. Решението на проблема е елементарно


#---cuted---

if [ $T -eq $N ]
 then
 echo "Cam is down! Reboot..."
make_debug 4 # cam is down
 else
echo $rcam
 fi

# ---cuted----

#finding real cam1
 rcam1=$(find_cam $cam1)

Първата част е края на функцията ми и чрез echo изплювам резултата.  Взимането му е елементарно с последния ред в горния пасаж.

Хммм мисля, че това е интересната част от кода.

Искам да изкажа благодарност на вдъхновението 😉

http://www.youtube.com/watch?v=SilMJ0O13UI&feature=related

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Anti SPAM *