Linux skype clean only chat history

Преди няколко дни забелязах че мясото в / (root дяла) ми е намаляло кардинално. Прегледах набързо за някакви големи свали файлове но не открих нищо. WTF ??? След това започнах да търся директория с неочаквано по голям размер от очаквания  – такава се оказа home директорията ми. След още по кратко разглеждане на нещата се оказа че ~.Skype/ е директорията която ми яде от HDD-а. Една бърза la -lah веднага показа че най големите файлове ми са от вида chatmsg1024.dbb chatmsg512.dbb и прочие. В дейтали това е историята на вашия skype chat. Общо взето решението е да изтриете само тези файлове така ще се занули историята ви ако подържате таква но все пак искате да запазите историята си за прехвърляните документи да речем. Това става лесно с командата

$ rm -rf chat*

Следната команда изтрива всички файлове започващи с chat. Винаги съществува варианта да се забрани history log-a но при мен това не е решение.

В действителност тези файлове са изключително интересни понеже от тях доста лесно може да се разчете цялата skype история – с кой сте говорили какви файлове сте прехвърляли и какво сте си писали. Но това е тема за някое бъдещо писане.

ps Тези наблюдения са направени върху skype 2.2.35

Enhanced by Zemanta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Anti SPAM *