holynix v1

Преди няколко дни попаднах на holynix. Това е дистрибуция подготвена за хакване на базата на някое Ubuntu с инсталирани apache + mysl + php и някаква страничка. Целта е да се експлоитнат стартираните апликации и услуги да се достигне до root права. Сега няма да описвам как се чупят услугите и апликациите а как се решава проблема с не стартираща се мрежа. При мен използвах virtualbox за да си стартирам holynix  v1. Пускам си аз имиджа и гледма за ново устройство в мрежата ми – реших да го направя като хората да не знам кое е IP-то за екплойтване, ама не намерих такова. Рестартирах и махнах тихото стартиране и видях, че по време на стартиране на мрежата реве, че няма /var/run/network/ifstate. Решението е елементарно трябва при стартиране на мрежата да се провери дали съществуват съответната директория и ако не да се зaдаде и същото за файлът. Това е тривиална операция в /etc/init.d/networking в началото на функцията start се добавят следните 2 реда


[ -d /var/run/network ] || mkdir /var/run/network
[ -f /var/run/network/ifstate ] || touch /var/run/network/ifstate

Това добре ясно е решението обаче нямаме парола за root потребителя 😀 Сега следва забавната част и първия ни hack 😉 За да се вземе root потребител в grub менюто трябва да направим малко магии. Трябва да натиснем esc бързо преди непосредствено стартиране на системата ще се покаже менюто. След това с Е влизаме в режим на редактиране на менюто в kernel частта накрая добавяме init=/bin/bash и променяме ro на rw за да може файловата система да ни е с права за писане при монтирането след като вземе root shell-a.

След това поправяме файлът за мрежовите интерфейси. Трябва да променим /etc/network/interfaces да се вдига eht1 и да взима по dhcp настройки за мрежата.  Защото по подразбиране търси eth0 а ние имаме ново устройство което ще се инициализира с eth1. Рестартирате и вече трябва да имато ново устройство в мрежата си.

ps Малка подсказка за да пробиете login частта в полето за паролата има sql injection 😉 Приятно хахорване

ps 2 При мен съм ползвал VirtualBox за визуализация в bridge mode за мрежата.

Enhanced by Zemanta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Anti SPAM *