debian x64 clean and disable multiarch support

Както писах наскоро моите хора от Debian преминават на multiarch support. Това само по себе си е хубаво нещо доста неща ще вървят по нормално например някой проблеми с wine на x64 архитектурата ще отпаднат. Понеже моята система е доста по сложно конфигурирана по принцип е sid (unstable) обаче се ползват пакети и от тестинг и с multiarch-а нещата се смазват. Крайно неприятно при това. Та днес ми се наложи да си почистя системата от всички i386 зависимости за да може да палне както хората 🙂

В общи линии процедурата е изключително тривиална. Почистваме пакетите забраняваме i386 архитектурата и живеем щастливо 😉 как се случва това със следната команда по долу. Т.е те са 2, в случай че на някой му е интересно колко пакети е успял да нашие покрай всичките неща дето си е качил реално втората почиства системата.


dpkg -l | grep i386
apt-get remove --purge .*:i386

До тук всичко е ясно с чистичка система сме. Остана само да забраним архитектурата дето ни мачка системата


dpkg --remove-architecture i386

apt-get update

Здравей чист живот.  Ако някой ден не ме мързи ще седна да си напиша pin-овете за приоритети на пакетите като хората че да не се мачка и multiarch-а но като цяло нямам много голямо желание да го правя предпочитам чиста x64 система пред  множество повтарящи се библиотеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Anti SPAM *