dd-wrt dns host record

При мен интернета ми се рутира от домашно рутерче D-Link DIR-600 което на което съм инсталирал DD-WRT . Общо взето никак не лош маршрутизатор подържа относително добър максимум стабилна работа и N wi-fi стандарт. Отделно DD-WRT софтуера ми дава голяма свобода на настройки и вуду магии.

Зад него в локалната ми мрежа е сървъра на които се хоства скромния ми блог. Общо взето драмите се получават от факта, че когато се изпрати запитване към dns-a отговаря публичното ми IP на което съм направил forwarding към хоста на блог-а ми и когато заявката от вътрешната мрежа не е необходимо да се обръщам към публичния си адреса. Решението на проблема се оказа повече от елементарен трябва да се направи запис в /etc/hosts файлът в които да се посочи domain-a и IP адреса. Това става посредством следните 2 команди

echo '192.168.1.2 host.com' >> /etc/hosts
killall -HUP dnsmasq

Тях ги слагате като startup script в administration ->commands часта. След това си рестартирате рутера или дайте run на командата за да се изпълни и сте готови вече хоста коиот сте описали от вътрешната ви мрежа ще бъде видим с локалния ви адрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Anti SPAM *