d-link dir-300 & dd-wrt

Вчера ми се появи един прител с рутечето на d-link dir-300 – едно непретенциозно рутерче от нисък клас. Оплакваше се от дребни проблеми. Имал проблеми с автоматичнат конекция с pppoe или пък през wi-fi. ПОгледнах всичко изглеждаше наред упгреиднах му заводския firmware нещата си бяха стабилни. Въпреки всичко ми се щеше да му сложа dd-wrt защото от миналата година знам, че има firmware и за този модел. Понеже нямах късмет рутерчето беше ревизия A1 хамалогията по закачането беше голяма. Няма да обяснявам подробно как се флашва и прочие ами по скоро ще наблегна на 2 тънки момента, защото флаш гаида е достатъчно добър да се справите сами. Първия тънак момент е когато ще се влиза в RedBoot – в гаида не е описано че трябвада се задържи ресет бутона за около 30 секунди следрестарт на рутера и след пускането му да се свържем с рутера посредством telnet към 192.168.20.81 на порт 9000 през wan порт-а. Този порт е от голяма важност за в бъдеще защото това ще ви осигурява достъп до boot rom-a в случаи че прехакате нещо без да искате. Накрая на гаида има кратък скрипт които атоматично се връзва вместо вас към RedBoot. Ако ползвате Windows машина препоръчвам горещо ползването на putty вместо вградения telnet клиент. Другия тънък момент е отговора с  y на всички въпроси които ви задава конзолата. Други подводни камъни няма.

След като всичко е готово и направите последняи reset ще ви отнеме около 2 минути да се стартира dd-wrt web часта. Ще познаете, че е статриано всичко като светне индикатора за wi-fi мрежата. Като цяло рутера зарежда доста по бавно от преди, преди му отнемаше около 40-50 секунди сега над минута и половина. Това като цяло не е болка за умиране при положение че вече имаме един доста по стабилно работещ рутер. Проблема е че е с слабо процесорче 183Mhz за сравнение моя Linksys WRT54G е с 200. Също неприятно е че процесорчето е atheros и неподържа овърклок.

След няколко дни вероятно пак ще повторя продцедурата върху друг dir-300 A1, все пак дтуго си е linux базирания firmware и стабилноста която дава на малката кутика, отделно множеството нови възможности с които може да конкурира рутери за по няколко стотин $ не е факт за пренебгрегване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Anti SPAM *