Както писах наскоро моите хора от Debian преминават на multiarch support. Това само по себе си е хубаво нещо доста неща ще вървят по нормално например някой проблеми с wine на x64 архитектурата ще отпаднат. Понеже моята система е доста по сложно конфигурирана по принцип е sid (unstable) обаче се ползват пакети и от тестинг и с multiarch-а нещата се смазват. Крайно неприятно при това. Та днес ми се наложи да си почистя системата от всички i386 зависимости за да може да палне както хората 🙂

В общи линии процедурата е изключително тривиална. Почистваме пакетите забраняваме i386 архитектурата и живеем щастливо 😉 как се случва това със следната команда по долу. Т.е те са 2, в случай че на някой му е интересно колко пакети е успял да нашие покрай всичките неща дето си е качил реално втората почиства системата.


dpkg -l | grep i386
apt-get remove --purge .*:i386

До тук всичко е ясно с чистичка система сме. Остана само да забраним архитектурата дето ни мачка системата


dpkg --remove-architecture i386

apt-get update

Здравей чист живот.  Ако някой ден не ме мързи ще седна да си напиша pin-овете за приоритети на пакетите като хората че да не се мачка и multiarch-а но като цяло нямам много голямо желание да го правя предпочитам чиста x64 система пред  множество повтарящи се библиотеки.