За исвестно време бях решил да си дам почивка малко от колата, сиреч да оставя на мира горката и през есента да поча да чопля и бууствам обаче както си седях и се замислих ами на това малко V6 ако забия едно слабо надувяане с турбинка да речем около 0.4-0.5 бара ще стане приятно. И приказката започна наново. Чоплене четене и прочие и в интерес на истината идеята изобщо не е зле с един слаб надуф K8 ще направи около 180 магаренца може и малко нагоре. След известно количество сметки и прочие започнах да чопля за турбинка после имах намерението да погледна как да си направя сосбтвен кит и прочеие. Обаче попаднах на една обява за KL-DE двигател обадих се просто от интерес да видя каква цена ще ми дадат и след като разбрах цената се отказах тотлно от турбиниране на малкия K8 цената е сравнително еднаква конете ще са много близки с разликата че големия двигател ще ми даде много бъдещи възможности докато с турбинирането щях да постигна почти предела на моя малък V6. Така че животи здраве в късна есен се надявам официално да карам Mazda MX-3 Neo Mod 🙂

Ето и една таблика за вариантите за смяна на двигател MX-3-те

Вчера ми се появи един прител с рутечето на d-link dir-300 – едно непретенциозно рутерче от нисък клас. Оплакваше се от дребни проблеми. Имал проблеми с автоматичнат конекция с pppoe или пък през wi-fi. ПОгледнах всичко изглеждаше наред упгреиднах му заводския firmware нещата си бяха стабилни. Въпреки всичко ми се щеше да му сложа dd-wrt защото от миналата година знам, че има firmware и за този модел. Понеже нямах късмет рутерчето беше ревизия A1 хамалогията по закачането беше голяма. Няма да обяснявам подробно как се флашва и прочие ами по скоро ще наблегна на 2 тънки момента, защото флаш гаида е достатъчно добър да се справите сами. Първия тънак момент е когато ще се влиза в RedBoot – в гаида не е описано че трябвада се задържи ресет бутона за около 30 секунди следрестарт на рутера и след пускането му да се свържем с рутера посредством telnet към 192.168.20.81 на порт 9000 през wan порт-а. Този порт е от голяма важност за в бъдеще защото това ще ви осигурява достъп до boot rom-a в случаи че прехакате нещо без да искате. Накрая на гаида има кратък скрипт които атоматично се връзва вместо вас към RedBoot. Ако ползвате Windows машина препоръчвам горещо ползването на putty вместо вградения telnet клиент. Другия тънък момент е отговора с  y на всички въпроси които ви задава конзолата. Други подводни камъни няма.

След като всичко е готово и направите последняи reset ще ви отнеме около 2 минути да се стартира dd-wrt web часта. Ще познаете, че е статриано всичко като светне индикатора за wi-fi мрежата. Като цяло рутера зарежда доста по бавно от преди, преди му отнемаше около 40-50 секунди сега над минута и половина. Това като цяло не е болка за умиране при положение че вече имаме един доста по стабилно работещ рутер. Проблема е че е с слабо процесорче 183Mhz за сравнение моя Linksys WRT54G е с 200. Също неприятно е че процесорчето е atheros и неподържа овърклок.

След няколко дни вероятно пак ще повторя продцедурата върху друг dir-300 A1, все пак дтуго си е linux базирания firmware и стабилноста която дава на малката кутика, отделно множеството нови възможности с които може да конкурира рутери за по няколко стотин $ не е факт за пренебгрегване.

Едно адски отвратително нещо да ползваш Gnome с английски локал е, че ми показва първия ден от седмицата неделя. Ужасно неудобно и дразнещо е. Решението е адски простичко да се промени реда в файла с локализацията от

first_weekday 1 на first_weekday 2. А защото съм мързелив всеки път да го правя на ръка го направих и на скриптче 😉 Че при ъпдейт на локализациите и се замазва положението грозно. Скрипта трябва д а се стартира root права.


#!/bin/bash

if [ $EUID -ne 0 ]
then
 echo -en "\n \033[1;31m Must be a root \033[0m \n"
 exit 0
fi

LOCAL=$(locale | grep LANG | cut -d"=" -f2 | cut -d"." -f1)
FILE="/usr/share/i18n/locales/$LOCAL"

if [ -f $FILE ]
then
 sed -i 's/^first_weekday.*/first_weekday 2/' $FILE

 locale-gen
 killall gnome-panel

 echo -en "\n \n \n \033[44;1;33m Done \033[0m \n \n \n"
else
 echo -en "\n \033[1;31m File doesent exixst \033[0m \n"
fi

Ако евентуално позлвате друг вид локализация скрипта ще го прихване. И ще го направи на понеделник ако не е 😉 Ето и линкче към скрипта.

Знаете че обичам да се заигравам с тъмната страна на нещата 😀 Любим инструмент в тия заигравки почти винаги ми е бил backtrack или поне част от него. В последната си версия момчетат мигрираха към мутирало Ubuntu което са се постарали да измутират достатъчно добре. Чоплех си из форума еи така да убия малко време да прочета някоя голяма глупост от акерите в форума и попаднах за пореден път на молба за Gnome подръжка в Backtrak. Супер Gnome е и моята любима графина среда, честно казано пробвал съм почти всички възможни които стават за нещо, ем сори ама само Gnome ми предосатвя досатъчно вътрешен конфорт на работа, ни KDE, ни LXDE нито пък разните им там box-ове, само донякъде E17 ме радва. Тааааа много се отклоних от идеята. Значи момчетата разработчиси се напънаха и направиха така че менюто с акерските туулчета да не се вижда ако успееш да си инсталираш гномчето. От тука всички Ubuntu недоносчета нададоха толкова злобен и жален вой, че чак ги чувам как мрънкат хлипат и плачат. Даеба толкова ли е трудно да си сложиш Ubuntu-то и след това да му качиш 5-6 тулчета които евентуално ползват и то не, че ги ползват ама така за гъзария и хем да си се радват, че имат акерски инструменти хем да плакнат оче в Gnome. Ама нем требе да са с backtrack иначе как, всеки себеуважаващ се акер требе да ползва това дистро че нали е пълно с полезни и безполезни инструменти дето няма се сетят сами да си ги инсталират 😀 Стига толквоа че още мога да наливам наливам и пак няма стигне времето за тъпи потребители да ме чуят.

Напоследък се занимавам  душевните ми мизерлъци, вероятно съм болен и от бронхит… Отделно се опитвам да задвижа някои неща които са супер важни за бъдещето ми. Тотално съм без време за себе си. Всеки ме дърпа на някъде, малкото време които имам се опитвам да прекарам в четене или мислене, и двете не ми се отдават много. В къщи успявам да прекарам едва час или необезпокояван…. Все пак всичко не е чак толкова сиво и безлично и нерадостно, случи се нещо което неочаквах да се случи или поне започна да се случва 😀 Ще изчакам преди да вляза в подробности