Мале как ги мразя тия пичове от Mysql 😆 Днес си направих обновлението от mysql 5.1 до 5.5 версия и отново сървъра не запали, a в mysql log-а всичко умираше чисто и просто с:

110527  9:27:38 [ERROR] Unknown/unsupported storage engine: InnoDB
110527  9:27:38 [ERROR] Aborting

Хах се сети какво става 😀 След като почнах да забранявам настройки по my.cfg нещата палнаха чак след като забраних

skip-innodb

Луда работа 🙂 Без тази опция в конфигурацията всичко си работеше както хората, обаче това положение не ме устройваше, защото innodb не се ползва на тоя сървър и няма нужда да заема излишна памет, която така или иначе е оскъдна. След известно ровене открих проблема и съответното му решение. Ако не е зададена default storage engine сървъра няма да опознае командата и съответно няма да се стартира 😯 . Чини ми се че леко вече прекалиха в предишния си ъпгрейд от 5.0 към 5.1 нещата пак бяха с драми поне 10 от параметрите в my.cfg бяха с различни имена и поне 5 бяха драматично изрязани и не поддържани. Тоя път само един проблем 😀 Решението на проблема очевидно е задаване на default storage engine, което става с следната команда

default-storage-engine=MyISAM

От тук нататък всичко си работеше по старо му.

Миналата седмица се прибрах от едноседмична ваканция в Холандия. Мислех си, че някои ден ще се оправи положението в България, но вече не съм толкова оптимистичен. Там системата е изключително добре уредена.В Хага повече булеварди които видях бяха с 2 платна а най големите с 3 и не видях брутален трафик. Друг изключителен шок беше цените по големите им супермаркети – изключително близки до българските. Обаче заплатите им минималните започват от около 2000 евра 😀 как ти е. Аз си мислех че холандците ще са студени хора – отново грешка. Поне тези с които се запознах бяха изключително добронамерени и толерантни към чужденците (мен). Друго приятно впечатление е ниското им строителство масово къщите са 3 етажни за 6 семейства, създава се доста приятна провинциална обстановка в такъв голям град.Хората са усмихнати и дружелюбни – което е нормално все пак, не са обременени от битовизмите които тормозят средностатистическия българин. Което само по себе си изхожда от добре уредената система.

Това беше първото ми пътуване зад граница от много време насам грубо 7 години 😀 Светът се е променил, личната карта е достатъчна да си 2 часа по късно на 2500 километра разстояние. Пътуването в рамките на ЕС е повече от елементарно. Вече кроя зли планове за следващи дестинации – Италия, Франция 🙂 Светът е маса нека пием заедно както беше казал поета.

p.s В логиката на мислите ми кога ще се оправим – отговорът е никога. След завършване на CCNA и вземането на сертификата, помисля за една по добра страна. Общо взето изхода от кризата е един – първи терминал.